De Maatjes

 

Vorige maand heb ik besloten om Kunst in de buitenruimte centraal te zetten Vanaf november 2023 schrijf ik een wat ander soortige blog.  Nu over “de Maatjes”  waar ik  ‘toevallig’ tegenaan liep. Het levensgrote beeld bestaat uit een groep van vijf haring-etende figuren.  Het beeld weegt achthonderd kilo en is 3 meter lang en 2,5 meter hoog.

Een paar jaar geleden zag ik voor het eerst  “de Maatjes”, een kunstwerk op de Boulevard in Katwijk.  Een paar weken geleden ontdekte ik dat de kunstenaar Gerard Brouwer heet. Hij woonde en werkte in Katwijk. Toen Brouwer in 2013 de D.F.E. Meerburg-prijs won,  kon hij zijn idee voor het grote beeld de Maatjes ontwikkelen. Hij werd echter ziek en heeft het grote kunstwerk niet kunnen afmaken. Na zijn overlijden is in 2017 een werkgroep gevormd om zijn kunstwerk  te realiseren.

Afbeelding

Op de boulevard in Katwijk is het beeld de Maatjes op 14 december 2018 onthuld. Daarmee is de droom van de kunstenaar vervuld.

En nog altijd ga ik  -meestal met mijn man- graag naar het strand; kijken naar de zee en de golven die nooit hetzelfde zijn.  Afhankelijk van de tijd op de dag, de windkracht én de windrichting; de terugweg met de wind mee. Een haring of kibbeling eten of lunchen of dineren in een visrestaurant.

Hoe dan ook “de Maatjes” horen er echt bij; kunst in de buitenruimte!

 

 

 

 

 

 

 

 

5 gedachten aan “De Maatjes”

 1. Hey Marijke
  Ook al zien we je donderdag’s
  middag niet meer op kleien
  ( de manier om je ruimtelijk uit te drukken) des te leuker om door jou op de beelden in onze regio geattendeerd te worden. Verheug me al op de volgende.
  De allerbeste wensen voor jou en Alfred.

 2. Ja, Marijke de Maatjes, haring happend! Menig keer kwam ik er langs en bewonderde het. Bij de start van de kippenloop of wanneer ik daar mijn fiets stalde en naar Noordwijk liep en weer terug, de Maatjes stonden er dan nog steeds te happen!
  Maar Marijke zoals jij daar weer leuke blog van weet te maken chapeau!
  Ik ben blij dat ik mijzelf jouw maatje mag noemen. Tot spoedig ziens en een goed 2024 gewenst Marijke.

 3. En ZO blijkt maar weer eens hoe jouw aandacht voor dit beeld ook kan verbinden: maatjes (haringen) & fysieke maatjes zijn misschien wel de belangrijkste zaken in het leven!

 4. Wat een heerlijk positieve blogs schrijf je toch altijd weer Marijke! Liefs en alle goeds voor 2024, Paulien

Reacties zijn gesloten.