Twee bomen

Kunstenaar:  Cees Willemsen (1952-2021)
Materiaal: Baksteen, beton, brons
Locatie: Kerkweg/Molenweg
Plaats: Haarle (Hellendoorn)
Jaar van plaatsing: 1986

Half februari hadden mijn man en ik een vakantiehuisje gehuurd op de Sallandse Heuvelrug. Het is heel af en toe droog geweest. Voorlopig kunnen we niet zeuren dat de grond veel te droog is geworden.  In plaats van een mooie wandelroute hebben we ook de auto gebruikt en de omgeving bekeken.

Naast de kerk in Haarle zag ik deze twee bomen. Twee bomen van brons, twee bomen die niet gauw zullen omvallen en dood gaan. Is dat de toekomst?
Op zo’n grijze dag moet ik denken aan het liedje over het autootje ……

We hebben een ongeluk gehad met ‘t autootje
Nou hebben we enkel en alleen nog maar een fotootje
Van ‘t autootje, van ‘t autootje

Geen autootje maar een foto van het autootje.
Geen echte levende boom maar een bronzen boom.

In 2023 is de Cees Willemsen beeldenroute gepubliceerd. Het werk van de beeldhouwer is bekender dan de kunstenaar zelf.  Op de route zijn veel werken maar ook  bijzondere, historische plekken, galeries en musea. Bekend zijn vooral “het bronzen paard” en “de violist” in het centrum, minder bekend het beeld “Ontmoeting” dat in Enschede Noord staat.

Het vooruitzicht voor het werk van de kunstenaar is nog verdrietig; als de natte regenperiodes doorzetten zal de fietsroute niet zo vaak meer wordt gevolgd. Dan verdwijnt niet alleen de kunstenaar maar ook zijn werk in de vergetelheid.

Enschede - Paard

 

 

7 gedachten aan “Twee bomen”

 1. Hi Marijke,
  Door je kunst in de buitenruimte blogs ga ik beter kijken!
  Dank voor de stimulans.

 2. Vreemde, naar elkaar toe gerichte bomen. Bij nader inzien hebben ze neuzen en blijken het hoofden met de neuzen tegen elkaar , of ze elkaar begroeten zoals maori’s doen.

 3. Heel leuk blog Marijke.
  Heb er van genoten en kijk uit naar de volgende.
  Een heel gezellig weekend en hopelijk weer eens tot ziens en/of horens.

  Met vriendelijke groet,

 4. “ONTMOETING”

  Marijke, door jouw blogs, jouw positieve en leerzame vertellingen geniet steeds weer van jouw belevenissen!
  Ik hoop dat je er nog veel zal plaatsen!

 5. We verlangen inderdaad allemaal naar de zon en het voorjaar.
  Fijn weekend, groet, Johan

 6. Ondanks het saaie grijze weer toch iets positiefs gedaan. Jij zoekt de mooie kunstwerken op en wij genieten van je verhaal en de achtergronden. 🍀🍀🍀

 7. Kan me voorstellen dat het het allerbelangrijkst is, dat die boom goeie wortels heeft..( of hij nu leeft of niet) daaruit kan altijd een nieuwe boom groeien (wat dan ook de staat van dat sprietje is) Vaak gebruikt men een zg stobbenfrees, als je een boom eruit wil krijgen- die maakt de wortel dan kapot. Een goeie solide fundering, is het allerbelangrijkst!!
  Lang leve jouw blog!

Reacties zijn gesloten.