Naar de bollen, die geweldige bollen

 

Project : Giant Tulips Bubs
Kunstenaars : op alfabet
Materiaal:
polymeer, acryl
Locatie: zie route > alle bollen te zien
Plaats: Bollenstreek
Jaar van plaatsing: 2020-2024

Wat is buitenkunst? Niet zo lang geleden zag ik in Warmond een geschilderde grote tulpenbol: 1,80 meter hoog!  Plots zag ik er in Lisse nog een.  Na een klein “onderzoekje” bleek dat 43 verschillende kunstenaars uit de Bollenstreek een Reuzenbol hebben geschilderd.  Van Leiden tot Haarlem zijn al 80 Reuzenbollen geplaatst. Elke bol heeft een eigen verhaal te vertellen.  De bollen worden geadopteerd door onder andere stichtingen, bedrijven en gemeenten uit de hele streek.    

De eerste en de laatste Reuzenbol op de Giant Tulips Bubs-fietsroute staat bij het moderne museum ‘De Zwarte Tulp . Naast culturele welvaart heeft de tulp ook veel economische welvaart gebracht. In het museum wordt in beeld gebracht hoe de bollenteelt en de Bollenstreek zich hebben ontwikkeld. 

Nederland is van oudsher beroemd om zijn kaas, molens én tulpen! Wereldwijd is de tulp een inspiratiebron geweest voor kunstenaars., maar ook zangers, dus …

Naar de bollen,
Naar die prachtige bollen,
Waar je sprakeloos geniet,
Van de kleuren, die je ziet;
Naar de bollen,
Naar die heerlijke bollen,
Want die zie je maar eenmaal per jaar.

(Louis Davids)

 

 

 

 

 

 

8 gedachten aan “Naar de bollen, die geweldige bollen”

 1. Ja, al die bollen zijn fantastisch! Vooral die in de streken waar ze van nature groeien. Daar waar het in de zomer heet is en in de winter brrrrrrr koud.
  Gelukkig zijn er in Nederland een aantal verwilderd en te vinden op buitenplaatsen in Groningen en Friesland en in de binnenduinrand. ‘Vreemdelingen’ die zich hier goed voelen, groeien en bloeien, vruchtzetten en bij ons zijn gaan horen. Ga ze opzoeken.
  en natuurlijk is er de Hortus Bulborum in Limmen. Ga kijken er op een voorjaarsdag.
  Al dat gif is verschrikkelijk. dus kies voor een botanische tulp die blijft terug komen.

 2. Yeszzzz! Helemaal eens met Hanneke! Eigenlijk trakteer ik mezelf niet meer op n bos tulpen..( dat weekend dat we een gast uit Egypte kregen daargelaten!) gelukkig zijn daar idd ook de fakes, van polyester.. duurzaam& wel een grotere variatie!

 3. dag Marijke,
  liever deze kunst bollen dan de echte! Mag ik even kritisch reageren op jouw bericht? Want inmiddels weten we toch, dat de bollenteelt megaverbruikers van gifstoffen zijn? Gif dat alles doodt in de grond, behalve die bollen. Gif dat men daarom, met verhullend taalgebruik ‘gewasbeschermingsmiddelen’ noemt. Helaas lopen er veel politici rond (ook op Europees niveau) die dit voor waar aannemen.

 4. Knap geschilderd, vooral moeilijk op een bol voorwerp. De kunstenaars zijn wel helemaal uit hun bol gegaan

 5. wat een mooi project. Dit staat op mijn wensenlijstje 🌷🌷🌷

 6. Dochter Cilla en schoonzoon Sjoerd kregen een minibol voor hun trouwen, met hen erop geschilderd!

 7. Ik zie er eentje! Dat is een echte, verdwaald? In onze tuin.
  Wat een geinig project.
  Groet, Johan

 8. Ik zag er eentje bij Noordwijk afgelopen zomer. Leuk dat het er al zoveel zijn.

Reacties zijn gesloten.