Homunculus Incuxodontus

Begin januari 2022 had ik een afspraak bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) . Toen ik naar huis wilde gaan zat er een Homunculus te wachten op de bank. Leuk om zo’n vrolijk dier-mens in een omgeving waar zoveel problemen zijn. Omdat ik de foto zelf moest maken, kon ik helaas niet naast hem gaan zitten.

Na coronatijd is eind mei 2022 weer de tweejaarlijkse Amateur Kunstenaars Expositie georganiseerd. Amateurkunstenaars uit Leiderdorp, Leiden en omgeving kunnen hun werk exposeren in het Atrium van het Gemeentehuis van Leiderdorp. Tachtig exposanten hebben  zo’n 160 gevarieerde werken in verschillende technieken laten zien: tekeningen, etsen, schilderijen in olieverf, acryl en aquarel, foto’s, textiele werkvormen, ruimtelijk werk, hout/steen beeldhouwwerk, glas en keramiek … stimulerend en inspirerend.

Wat míj op deze Expositie triggerde waren twee hazen.  M’n gevoel klopte; net zoals de Homunculus Incuxodontus had een professionele kunstenaar de hazen gemaakt voor de openbare ruimte.

De openbare ruimte vind ik enorm belangrijk; daar moet veel beter voor worden gezorgd; de openbare ruimte is al slecht en lelijk genoeg.

Kunst kan mensen energie geven; zien, kijken, meemaken en/of doen.

De kinderafdeling van het LUMC heeft de Homunculus van Margriet van Breevoort aangekocht. Iris Le Rütte heeft de twee hazen in brons in 2011 in opdracht gemaakt voor het Gemeentehuis Leiderdorp. Iris Le Rutte maakt beelden voor de openbare ruimte, maar ook tekeningen,  gedichten en publicaties.

Na het zien van de beelden in Leiden en Leiderdorp ben ik anders en beter gaan kijken naar beelden in de openbare ruimte. Ik heb al 3 dromedarissen  en één ijsbeer gevonden!

Ik ontdekte dat Iris Le Rütte ook ‘Fata Morgana’ heeft gemaakt. Een mooie naam voor deze plek aan de spoordijk in Amsterdam ter hoogte van de Ringdijk en de Wibautstraat.

En déze! Een klein poppetje op een hele grote ijsbeer in Berg en Dal. Dat zal vast niet voor niets zijn.

Wie wil mee zoeken naar bijzondere sculpturen in de openbare ruimte?

 

4 gedachten aan “Homunculus Incuxodontus”

 1. Hoi Marijke, wat een leuk stukje weer. Ja prachtig die kunst in de openbare ruimtes, soms echt jammer als er geen tijd is om ze goed te bekijken. Vorige week was de televisie-uitzending van de van Rossums in Lelystad, zij lieten onder andere de ‘hurkende man’ geloof ik, of in de volksmond ‘de poeperd’ zien die langs het water staat. Ook zo intrigerend.
  Ja er zou best nog meer kunst in Nederland bij mogen😃
  Hartelijke groet

 2. Hey Marijke
  Als je eenmaal oog hebt voor de kunsten dan kijk je je ogen uit.
  Er is in Nederland nog genoeg te ontdekken.

  Groetjes Sonja.

 3. Wat een lekker, lief dier!!!!
  Misschien is het een idee om sowieso je er meer bewust van te zijn als je iets bijzonders ziet in je omgeving?
  Het gaat om je opmerkzaamheid en dat je je realiseert dat je “ out of your box” iets kan bekijken!
  Zoals ik kan me voorstellen dat voor jou, het vinden van woorden ook een kwestie kan zijn van diezelfde opmerkzaamheid: wat zegt iemand nu precies( of het sentiment wat iemand probeert over te brengen)
  Voor mijn gevoel is het een zoektocht naar het niet- dagelijkse en daarmee- ook het kwetsbare..veel liefs!

Reacties zijn gesloten.