Over één nacht ijs

25+ Best Think Outside The Box Quotes: Exclusive Selection - BayArtJaren geleden heb ik een opleiding gevolgd bij het Centrum voor de Ontwikkeling van het Creatief Denken (COCD). De COCD ontstond eind jaren 70 van de vorige eeuw in de Universiteit Antwerpen: de basis van de theorie voor creatief denken en opleiden.  Na 45 jaar is naam COCD veranderd tot School of Creative Thinking (SCT).

Waarom moet ik daar aan denken? Aan de COCD?  Het komt door de skeelerbaan van de Warmondse IJs- en Skeelerclub (WIJC).  Ineens wist ik weer van o.a. de blauwe, rode en gele ideeën. Die rode ideeën ….. de skeelerbaan!

Creatieve Vaardigheden: COCD-Box

 •  Blauwe ideeën zijn conventionele en realiseerbare ideeën. Blauwe ideeën zijn makkelijk door te voeren, er zijn al voorbeelden beschikbaar, ze hebben veel draagvlak en weinig risico. Ze kunnen gerealiseerd worden met weinig inspanning.
 • Rode ideeën zijn originele en realiseerbare ideeën. Rode ideeën zijn patroondoorbrekende en opwindende ideeën. Ze onderscheiden zich en geven energie. Rode ideeën zijn de doorbraakideeën, de innovatieve ideeën.
 • Gele ideeën zijn originele en (nog) niet realiseerbare ideeën. Het zijn de toekomstideeën en de rode ideeën van morgen. Ze zijn visiebepalend en richtinggevend. Gele ideeën zijn uitdagingen en dromen.

O0k moet ik denken aan die idea killers, die ideeën meteen om zeep helpen. Het wordt “ja, maar” is een hele sterke idea killer. Zelf doe ik dat ook (en ook best wel vaak!). Ik zal in het nieuwe jaar proberen minder idea killers te gebruiken. Anderen om me heen hebben daar natuurlijk last van; voor mijn gevoel is het gewoon, zit er gewoon in …..

Idea killers: hoe je een idee meteen om zeep helpt - School of Creative Thinking

Ruim zeven jaar geleden heeft een aantal mensen van de ijsvereniging voorgesteld een betonnen skeelerbaan te realiseren op het veld bij de ijsvereniging. Velen gaven aan waarom dat niet te realiseren is.  Veel interessanter is wat wél kan, een skeelerbaan op tien kilometer van zee.

De natuurijsbaan kan alleen open als er een aantal echte ijsdagen zijn. Dán is er ook weer erwtensoep en warme chocolademelk. Veel mensen worden weer lid van de vereniging als natuurijs-lid. Die dagen zijn financieel een mooie meevaller voor de vereniging!

De skeelerbaan heeft geen ijs nodig; alleen goed weer (geen bladeren, water, ganzenpoep ed.) en goed beheer. De realisatie van de skeelerbaan heeft veel tijd en geld gekost. Vooral mensen uit de Leidse Merenwijk hebben bezwaar gemaakt tot het einde.  Dat heeft hen niets opgeleverd. Daardoor zijn alleen wel de kosten voor de realisatie van de skeelerbaan sterk toegenomen. In 2018 heeft de Raad van State in Den Haag uitspraak gedaan over het beroep van omwonenden tegen de gemeente Teylingen over het niet nodig hebben van een omgevingsvergunning voor de aanleg van de skeelerbaan. Alle bezwaren zijn ongegrond verklaard of niet ontvankelijk bevonden.

Maar ….. een skeelerbaan is een win-win-baan! Als het vriest, kan er heel langzaam water over de baan worden gesprenkeld. Als dat langzaam en lang wordt volgehouden kan er na één nacht één tot twee centimeter ijs op de baan zitten. De skeelerbaan is dan een natuurijsbaan geworden.

Dinsdag 13 december 2022  is de ijsbaan vanaf 09:00 uur open gegaan voor de leden en natuurijsabonnementhouders van de Warmondse IJs- en Skeelerclub (WIJC).  De IJsmeester heeft toen groen licht gegeven nadat de de ijsbereiders in één nacht goed werk hadden geleverd. Op sommige plekken is het krap aan qua ijsdikte, maar het kan. Veel schaatsplezier voor velen!
Willem, onze IJsmeester, heeft donderdagmiddag 15 december besloten de ijsbaan te sluiten. Ook vrijdag 16 december bleef hij gesloten. Gelukkig heeft het ‘s-nachts tussen vrijdag en zaterdag goed gevroren. Zaterdagochtend is de ijsbaan weer geopend. In de loop van de dag was het ijs slechter; het werd warmer. Op beton is niet te schaatsen en is de baan weer dicht gegaan.
Kerstavond viel er een kaart in mijn brievenbus en een plak chocolade. Het was een kaart van de bestuur van de Warmondse IJs- en Skeelerclub voor de hulp voor het één nacht ijs.  Hartstikke leuk en enorm attent. Weer zo’n rood idee van het bestuur. 👍

Dromen bestaan!

13 gedachten aan “Over één nacht ijs”

 1. Hoi Marijke,

  Voor het eerst je blog gelezen, Over één nacht ijs. Heerlijk dat jullie zo vlot al konden schaatsen door de vereende krachten van diverse mensen! Ik werd ook geraakt door je uitspraak over ‘idea killers’. Heel herkenbaar, zowel bij mijzelf als ook bij mijn leerlingen (waarover we het laatst hadden). Ik kan hier weer mee aan de slag.

  Ondertussen een aantal van je eerdere blogs gelezen. Ik word door je beschrijving van zowel je frustratie en verdriet als ook je strijdlust geraakt. Zet hem op!

 2. Wat een leuke blog Marijke !! Weer iets geleerd! Mooi initiatief van jullie ijsclub !! Inderdaad een win-win-win situatie !
  Bravo voor de rood denkers!!

 3. Marijke, weer wat van je geleerd!
  Het kleuren pallet heeft mij aan het denken gezet.
  Rood meng ik met Geel en krijg Oranje. De kleur die aanzet tot positief denken, tot creativiteit, een goed humeur!
  Een wens voor 2023!!

 4. Wat goed van de ijsmeester en zijn hulpjes, daardoor hebben jullie een leuke dag gehad met ijspret. Nu maar weer wachten op de volgende vorstperiode.
  Die zit er voorlopig niet in, het lijkt wel lente. De sneeuwklokjes en blauwe druifjes staan al in bloei, dat is ook weer volop genieten.

 5. Wat een heerlijke blog…
  De droom van onze skeelerbaan dreigde soms geel te worden… maar bleek uiteindelijk schitterend rood.

  Op naar de volgende nachtvorst.
  #ThinkPositive

 6. Lieve Marijke
  Creatief denken is een rijkdom!
  Zie je donderdag met kleien🌝

 7. Mooi verhaal Marijke, goed idee toen, met een mooi resultaat nu, heerlijk kunnen schaatsen, en ook nog beloond voor je hulp 👍 weg met de idea killers 😜

 8. Prachtige blog weer Marijke. Ik ga voor minder ‘ja maar’ en meer ‘ja leuk’ in 2023!

  1. Mooi geschreven Marijke .
   Iedere kleur heeft zijn mooie kanten
   Maar voor de skeelerbaan en over een nacht ijs staan we er gekleurd op.
   De ijsmeester willem

 9. Leuk stuk Marijke, zo herkenbaar. Misschien moeten we vergaderingen steeds beginnen met een korte positief denken oefening. Dat kan dan in ieder geval die vergadering zijn uitwerking hebben. 🥰

Reacties zijn gesloten.