Mijn eigen regenboog

dubbele-regenboog

Rond het jaar 1670 kwam er pas een wetenschappelijke verklaring voor het verschijnsel regenboog. Isaac Newton liet met een experiment zien dat een lichtstraal breekt en uiteenvalt in de ‘kleuren van de regenboog’ als hij door een prisma gaat. Hieruit concludeerde hij dat wit licht samengesteld was uit alle kleuren van het zichtbare spectrum. De regenboog ontstaat op dezelfde wijze. Regendruppels werken als miljoenen kleine prisma’s die het zonlicht uit elkaar rafelen. Zo ontstaat de regenboog.

De kleuren Rood, Oranje, Geel, Groen, Blauw, Indigo en Violet hebben een vaste volgorde. Als je dit wat moeilijk vindt, kan je een ezelbruggetje gebruiken: ROGGeBrood Is Vies!

Naast de wetenschap over prisma’s denken mensen ook aan de bijbel, mythologie en folklore. De regenboog is een teken van God’s belofte aan de mensheid. In Noorwegen en Zweden dacht men dat de regenboog een brug naar de hemel is. De Griekse godin Iris is de regenboog en kabouters in Ierland hebben regenbogen bij zich om een pot goud te pakken.

infection1

Afgelopen dinsdag heb ik een onderzoek ondergaan. Vanuit een groot bloedvat in mijn bovenbeen zijn mijn hersenen bekeken. Dit lijkt goed verlopen. De slagader te weer gesloten. Ik leer weer nieuwe woorden, zoals “de vaatafsluiting” en een “plug“. De wond is dicht….

Afgelopen zaterdagavond (20/2) zag ik plots een flinke bloeduitstorting. Wat is wijsheid? Uiteindelijk heeft Alfred om 2.00 uur het ziekenhuis gebeld. Op zondagmorgen hebben de artsen op de poli mijn bloeding in de lies gecheckd. Is de slagader echt dicht? Gelukkig is het loos alarm.
Het zijn alleen maar blauwe plekken….
Rood, Oranje, Geel, Groen, Blauw, Indigo en Violet….
Mijn eigen regenboog!

blauwe plek

 

2 gedachten over “Mijn eigen regenboog”

  1. Pfffff, dat is toch weer even schrikken. Maar als ik je goed begrijp is de wond in je hersenen dicht/geheeld. Klopt dat?

    1. Wond zit in de lies (bovenbeen). Is inderdaad dicht. Nu gelukkig alleen maar blauwe plekken.

Reacties zijn gesloten.