Zwaluwen

Deze lente heb ik géén zwaluwen gezien bij de Broekdijkmolen in de polder. Het jaar hiervoor -2017- heb ik ze nog wél gezien. De molenaar vertelde me dat de zwaluwen niet meer de molen in kunnen vliegen. De molen is prachtig gerestaureerd. Echter, de raampjes en de deur mogen niet meer open staan ….. regels zijn regels in de provinciale subsidieregeling.

De zwaluwen zijn dus blijkbaar ergens anders gaan wonen en genesteld of is er een veel groter probleem?!

Dat zou me niets verbazen. De zwaluwen vinden geen muggen en andere insecten meer in de lucht. Ze hebben onvoldoende voedsel en waarschijnlijk ook nog ongezond voedsel. Ik las vandaag in Foodlog dat er misschien tienduizenden zwaluwen tussen Afrika en Nederland zijn verdwenen. Dat is wel heel extreem. De oorzaak is onduidelijk. Landbouwgif wordt genoemd als een mogelijk oorzaak ……

Een paar weken geleden heb ik meegedaan aan de bijentelling. Ik dacht dat dit best wel veel energie zou kosten, maar dat viel erg mee. In een half uur tijd heb ik slechts één bij gezien in onze tuin. De buren hebben in hun tuin drie bijen geteld. Mijn uitslag kan dus niet liggen aan mijn beroerte (CVA) en de gevolgen  😉

In onze tuin zie ik geen huismussen, roodborstjes en koolmeesjes meer.
Wél kraaien, Vlaamse gaaien, eksters en steeds meer limekleurige halsbandparkieten …..

De natuur is de kluts kwijt of bijna overleden …. en wij dan?!

 

 

8 gedachten aan “Zwaluwen”

 1. Goede morgen Marijke,
  Zit met mijn ontbijtje in de tuin, en wat zie ik? Zwaluwen die over ons dak scheren. Na jouw blog gaf dit mij weer moed dat deze vogeltjes toch nog ergens in de buurt onderdak hebben gevonden.
  Gezellige zondag!

 2. wel zwaluwen gezien op ons cruiseschip, dus daar liften ze mee;)

  en in onze tuin veel meesjes gelukkig, en verschillende soorten!!!
  En muggen, de azaron ligt in de keuken klaar, dus die zijn er ook nog in Brabant….

 3. Dag Marijke, hier net zo. Vooral Vlaamse gaaien. Maar gelukkig ook nog een familie merel en koolmeesje. Gek hoor, waar leven al die kraai-achtigen van als er geen kleine vogeltjes zijn om op te eten?

 4. Gelukkig zijn de meesjes in onze tuin druk bezig met het voeren van hun jongen. Nu maar hopen dat ze veilig kunnen uitvliegen.

 5. De zwaluwen mogen de molen inderdaad niet meer in.
  Reden de molen wordt bevuild en dat vindt de molenaar (Ben) GEEN probleem maar de stichting waartoe de molen behoort WEL! ! Resultaat: geen nestel mogelijkheden voor de zwaluw. Waar gaan we naar toe met onze natuur, toch blijft er nog genoeg te genieten rond de Broekdijkmolen.

 6. Marijke, kan je de molenaar inlichten dat wet natuurbescherming boven subsidie regels van de provincie staat. Als het een vaste rust en verblijfplaats is mag die niet zomaar opgeheven worden zonder ontheffing. Afdeling subsidie mag even naar andere deel van provinciehuis lopen voor cursus natuurbescherming.

Reacties zijn gesloten.