Ganzen

De vogels helpen geweldig mee ;-). Het schrijven van blogs heb ik twee jaar geleden bedacht om zelf te blijven oefenen in verband met mijn woordvindingsprobleem. Een week geleden dus een blog over de zwaluwen, die er hier niet meer zijn …… Nu weer één over de veel te veel ganzen in de Poelgeest Polders.

Tweede Pinksterdag heb ik een wandelingetje van 7 kilometer gelopen.  Van ons huis in de Leidse Merenwijk door het spoortunneltje en de Oegstgeester wijk  Poelgeest. Dan het natuurgebiedje Polders Poelgeest in.
Dat ligt dan in de gemeente Teylingen en wordt omsloten door  de wijk Poelgeest, de Haarlemmer Trekvaart en de Warmonder Leede en de spoorweg Leiden-Schiphol.

Het natuurgebiedje wordt beheerd door het Zuid-Hollands Landschap. Een mooi idee, maar ik het woord “natuurgebied” vind ik hier niet meer passend.

Zó jammer …. een postzegel is nog  à la, maar de honderden ganzen, die met steeds  meer zijn …….

Het gras is droog en niet fris groen. Verder staan er vooral brandnetels en distels en ligt er overal ganzenpoep. Ik heb één grutto gezien en wat meeuwen. Natuurlijk, ik kan minder goed kijken na mijn CVA, maar het veranderde natuurgebiedje is niet te missen. De ganzen hebben dit wereldje overgenomen van anderen. Er zijn nog wel wat andere vogeltjes. Dat is te zien op waarneming.nl  maar de ganzen worden niet meegeteld.

De groeiende hoeveelheid ganzen is het gevolg van intensieve landbouw (het hele jaar is eiwitrijk gewas beschikbaar), de toename van broedplekken met de komst van nieuwe (natte) natuurgebieden en een gebrek aan natuurlijke vijanden. Ik ervaar steeds meer overlast van ganzen; de vogels gedragen zich soms agressief en vervuilen plassen en paden. De provincie werkt aan het terugdringen van de populatie van ganzen in Zuid-Holland, maar dat herken ik nog niet.

Ik hoop dat het aantal ganzen sterk daalt. Er zijn toch verschillende mogelijkheden om hier wat aan te doen. Dan zal het monoculturele natuurgebiedje weer multicultureel is geworden!

5 gedachten aan “Ganzen”

 1. Leuk jullie spontaan ontmoet te hebben vandaag in Den Haag. En wat geweldig dat je blogs schrijft

  Over dit blog over ganzen:

  Ik woon vlakbij de Kralingse Plas in Rotterdam. Veel ganzen en overlast hierdoor.

  Op een gegeven moment heeft men een soort onschuldig bestrijdingsmiddel op het gras gespoten. Alleen de ganzen hebben hier last van. Ze krijgen buikpijn, zonder ernstige gevolgen trouwens. Maar na een tijdje snappen ze dat het door het gras komt en vertrekken. Alleen weet ik helaas niet in hoeverre dit middel effectief is gebleken…

  Er zijn ook heel wat ganzen afgeschoten en letterlijk in bitterballen terecht gekomen voor o.a. de voedselbanken.

  Groetjes

  Vincent Oostrijck

 2. Ha Marijke,
  Heel herkenbaar je verhaal over de toenemende ganzen. Op mijn bijna dagelijkse fietstocht van Zoetermeer naar Den Haag en vv zie ik het vogelbestand de afgelopen jaren veranderen. De ganzen toenemen dus. En dit voorjaar valt me de toenemende aanwezigheid van Nijlganzen op. Hmmm……
  Marjolein

  1. IDD herkenbaar; ook steeds meer nijlganzen op de golfbaan in Dongen? Is geen landbouw? Er loopt zelfs EHS door? Wel gelukkig veel andere weidevogels, alleen geen zwanen dit jaar. Jaren daarvoor wel 20 zwanen, ook nesten. Dit jaar niet gezien 🙁

 3. Hallo Marijke

  Ik herken je verhaal heel erg. Ik fiets naar mijn werk van Houten naar Nieuwegein, door open weidegebied. Daar zag je 10 jaar geleden alleen ganzen tijdens het trekseizoen. Sinds een aantal jaren zitten ze er het hele jaar, nijlganzen, rotganzen, en het worden er elk jaar meer!
  Ook ik hoop op effectieve maatregelen om de balans weer te herstellen.

  Leuk om elke keer jouw verhaaltjes te lezen, ik hoop dat je nog steeds weer woorden terug vindt!

  Liefs Maria van der Meijs

 4. Lieve Marijke,
  Wat leuk om jouw berichten te krijgen! Ik ken het gebied waar jij het over hebt maar is alweer een tijdje geleden dat ik er was !! Ik woon vlak achter de Lange Voort aan het molentje
  Wat goed dat jij 7 km wandelt !!
  En ons erin laat delen!!
  Geweldig!!
  Tot dinsdag op de repetitie
  Groetjes Gerda

Reacties zijn gesloten.