M’n vierde verjaardag

Vandaag is vierde verjaardag. Op 13 oktober 2015 kreeg ik om 13.00 uur een hersenbloeding. Een kwartiertje later lag ik in een ambulance; eerst op pad naar het ziekenhuis in Beverwijk, maar daarna door naar Amsterdam, naar Slotervaart. Slotervaart bestaat niet meer; ik (nog) wel 😉

Inmiddels ben ik natuurlijk ouder geworden en niet knapper; gelukkig  -dat denk ik in ieder geval- wél wijzer en verstandiger. Ik vind het ook mooi dat ik toch een bijdrage kan geven aan onderzoeken, publicaties en verschillende thema’s en uitingen met betrekking tot communicatie. Nog altijd ben ik een soort zwarte kraai -een zeer intelligente en vindingrijke vogel- en een bouwer, géén beheerder. Toch leuk: in de basis ben ik niet veel veranderd. Alleen de nuance is minder; het is wat zwart-wit geworden én balans en energie zijn belangrijker als je niet meer 100% gezond bent.

Keuzes maken, dat is nu belangrijk! Sowieso kan ik niet alle mensen ‘mee nemen’. Dat kost té veel tijd en energie. Er vallen altijd wel mensen af, maar nu gaat dat harder. Tegelijkertijd komen er toch ook weer nieuwe mensen bij. Eenzaamheid is nog géén probleem. Alleen het reizen met het openbaar vervoer en zelf autorijden (kan niet meer) is een beperking. Ook de drukte in het verkeer, op de markt, in de binnenstad en winkels als IKEA, MediaMarkt, Albert Heijn … dat probeer ik te mijden. Ik kan moeilijk zien en voor de andere mensen is het niet te zien. Daarom heb ik nu een opvouwbare herkenningsstok.

Soms lijkt het dat ik al lang geleden iets heb geleerd, maar daarna ook meteen weer ben vergeten. Dat valt echter best wel mee! Welke keuzes moet ik nu kiezen? En welke in ieder geval niet? Dit kwadrant gebruikte ik wel eens om te coachen. Ik heb ‘m weer eens ingevuld: welke keuzes ik  nu kan/wil maken.

leuk+goed:
zingen
bijdrage onderzoek LUMC
netwerken + communicatie (oa. website)
lopen/sporten

leuk+slecht:
ukelele leren spelen
keramiek en tekenen/schilderen
yoga

niet leuk+goed:
gisteren gestopt Commissie Revalidatiecentrum
(be)sturen

niet leuk+niet goed:
geen gevaar

Deze veranderingen kan ik allemaal zelf bepalen. Aan grote noodzakelijke maatschappelijke veranderingen kan ik helaas echter niet veel meer doen.

De achteruitgang van de natuur, recreatiegebieden, ruimtelijke kwaliteit (van groot tot klein) …. gruwelijk! De hele hoge 380V electrische palen die het Groene Hart en de andere regio’s hebben kapot gemaakt … idem dito.  De enorme ‘dozen’ die het landelijk gebied vol zetten: Rockwool bij Roermond, een Hema-distributiecentrum  bij Nieuwegein,  enorme tomatenkassen in Noord-Limburg. Als je daar met de fiets langs loopt, kan je Duitsland niet meer zien! Maar eigenlijk komt dit overal voor.  Ondertussen hebben de meeste mensen geen idee dat we in grote regio’s lager wonen dan het zeespiegel; dat de veengebieden door het inklinken kapot zijn en het zoute water stijgt en enzovoort enzovoort ….. de bejaardenhuizen -die zijn gesloopt niet zo lang geleden- worden echt gemist. Nu zijn er dus senioren die in verpleeghuizen leven óf zelfstandig wonen, vaak nog in té grote verouderde huizen.  In beide gevallen worden mantelzorgers lichamelijk gesloopt.

Balen …. de grote maatschappelijke keuzes kan ik zeker nu niet meer beïnvloeden. Veel van de nu (niet) gekozen keuzes  zijn wat mij betreft zeker niet verstandig.

 

 

9 gedachten aan “M’n vierde verjaardag”

 1. Hoi Marijke
  Je 4e ‘verjaardag’ al weer….? Wat gaat dat snel
  ik hoop dat er nog veel volgen!
  groet, Johan

 2. Ha Marijke, mooi bericht (weer). Kleine lichtpuntjes van mij:
  Dit jaar veel zwaluwen hier in de omgeving gezien (soms wel 10-20 tegelijk laag over de grond scherend), 2 vleermuizen vlogen geregeld door onze tuin (afgelopen week 1) en er zijn veel paddenstoelen nu het najaar nat is. Veel sterkte en ik hoop op een goed en leerzaam 5e jaar!

 3. Hoi Marijke, we hebben elkaar maar 1 keer ontmoet, op jacht naar dezelfde baan. Je berichten relativeren de dagelijkse rat race voor mij, daarom lees ik ze altijd. Fijn dat het ondanks alles goed met je gaat! Groet, Patricia.

 4. Marijke gefeliciteerd met je 4e verjaardag. Ik bewonder je/ jullie in de manier hoe je het oppakt.
  Waar je nu staat, dat mag je zeker vieren. Ik lees je blog met veel belangstelling en hij geeft mij energie en inspiratie. Dank je wel.
  Lieve groet Carin

 5. Lieve Marijke, dat kwadrant herken ik nog wel. Bewonder hoe jij (jullie) omgaan met de de mogelijkheden! Groet

 6. In het kort:
  VIER je LEVEN!
  ( steeds meer! en JA, Agnes..je hebt helemaal gelijk! Maar gelukkig hoeven we ook niet meer invloed te hebben, daar is de nieuwe generatie voor..wijsheid om t allemaal te laten gaan is ook een kunst! ( wij doen dan wel waar we goed in zijn!!)
  Mooi, wijze kraai, dat we nog n lesje omgevingskunde van je krijgen, zo blijkt maar weer, dat we allemaal onze focus op andere zaken hebben..
  Samen bouwen we verder aan een tolerante samenleving! ( en dat stopt lekker nooit!!!) knuf van mij!

 7. Lieve Marijke én Alfred, RESPECT en bewondering voor jou en jullie. Dacht er gisteren aan dat het idd 4 jaar geleden is dat jullie leven zomaar ingrijpend veranderde. Zoooo knap van je dat je focus ligt op wat je allemaal wel kunt (én hebt geleerd sindsdien) en niet op wat je hebt moeten inleveren. Een inspiratie voor velen! Een toast op jouw ‘verjaardag’ en groeten uit Vlieland, Michel, Valerie, Olivia, Bloeme en Katie, en van Morris uit Londen). ❤️❤️

 8. Hoi Marijke, een gedachte over jouw vierde verjaardag: het leven wordt steeds meer jouw leven, gelukkig. En jouw overpeinzingen: ook mijn gedachten. Naarmate je ouder wordt(4! Of 60!) realiseer je je steeds meer dat het uit je handen is, net nu je daar door langzaam (opnieuw) wijs geworden te zijn, je eigenlijk geen invloed meer hebt. Soms wens ik dat ik niet ouder en wijzer geworden zou zijn en dat niet te beseffen😻😘

 9. Hoi Marijke, mooie blog en gefeliciteerd met je 4e verjaardag! Liefs van Paulien

Reacties zijn gesloten.