Start IJS-onderzoek in coronatijd

Het valt niet mee om vrolijk te zijn en blijven in coronatijd. Mijn gewone programma bestaat (even?!) niet meer. M’n dementerende moeder -pas 7/8 weken wonend in een Fries’ verpleeghuis- is eind april overleden. Ik ben eigenlijk blij dat ze niet de hele emmer hoeft op te drinken. Rustig in slaap gevallen en niet meer wakker geworden! Het is wel goed zo ….. Verder kan je vrienden ontmoeten, leren kennen, van houden, helpen …… familieleden kan je niet kiezen; dat krijg je  er gewoon bij.  Zeker na mijn hersenbloeding moet ik daar heel goed op letten. Echter, soms vergeet ik de adviezen, ook van mijn neuropsycholoog; val ik om en lig ik weer een paar uur in het ziekenhuis om me in de gaten te houden. Dat ik nog blijf leven ….. Stress!
Zingen, yoga, sporten, keramiek, schilderen …. positieve energie zijn ontzettend belangrijk, maar nét in deze coronatijd is alles weggevallen.
Pech, pech, pech (Leen Jongewaard ea) …. Maar …..

Eén van de kleine dingen die het doen, die het doen (Saskia en Serge) zijn (Italiaanse) ijsjes, van die lekkere ijshoorntjes gevuld met verschillende soorten ijs. Díe kan je nu nog kopen bij ijssalons. Díe zijn wél open, hebben wij uitgevonden. De bedrijven hebben zich goed corona-proef georganiseerd en het zonnige weer werkt mee.
Mijn man neemt de bestelling op: voor mij een hoorntje met twee bolletjes met noten, chocolade, citroen, banaan of …. Zelf heeft ‘ie graag een bolletje malaga en één strawberry cheesecake.
Hij gaat alleen naar binnen, de ene deur in, de ijsjes betalen en aanpakken en dan de andere deur weer naar buiten.

In de afgelopen weken zijn we bij verschillende ijssalons geweest. De lekkerste ijsjes hebben we -tot nu toe- ontdekt in het centrum van Woerden. Maar ook in Elst was het ijs ontzettend lekker, net zoals in het winkelcentrum van de wijk Stevenshof in Leiden. De minste is op dit moment de ijssalon in het centrum van Houten.

Een paar jaar geleden hebben we met mijn moeder -toen ze nog redelijk goed was- een ijssalon in Rhenen bezocht. Die was erg lekker; mijn moeder vond ‘m geweldig 🙂

Vandaag vertelde een vriendin dat zij de lekkerste ijsjes heeft ontdekt in Diever, Drenthe. Het lekkerste vindt ze het bloedrode-sinaasappel-ijs. Binnenkort gaan mijn man en ik die kant op ….. we gaan daar zeker proeven!

Wie heeft meer goede ijsmakers en lekkere ijsjes?!
Ik ben/wij zijn benieuwd. Met hulp van Kim -geograaf/onderzoeker/vriendin- heb ik een ‘kwalitatief’ onderzoekje georganiseerd 😉
Ik kon het niet laten …. Meedoen?!

12 gedachten aan “Start IJS-onderzoek in coronatijd”

 1. Ha Marijke, rij eens een keertje richting Noordwijk waar op de boulevard Vivaldi’s zit. Of nog dichterbij en heel erg lekker. Bij boerderij Boterhuys aan de Zijldijk hebben ze boerenijs. Zelf vond ik de frambozenvariant heerlijk. Ze zijn rond het weekeinde open en je koopt je ijsje tussen de lammetjes. Leuk om naar toe te fietsen.
  Roza

 2. De ijssalon in Voorburg, aan de Parkweg en in Oosterhout op de Markt (dan kun je ook nog op 1,5 m afstand) in Rijen langskomen 😘

 3. Hoi, het allee-aller-allerlekkerste ijs dat ik ooit gegeten heb: in Rome bij Gelateria del Teatro, Via dei Coronari 65 (echt.. zo heet het straatje 😳🤣). Voor je naar binnen gaat wordt je al getrakteerd op een zeer smakelijk beeld… voor het raam staat een medewerker ingrediënten voor het ijs te snijden etc; enorme bakken met prachtig vers fruit, noten etc. Eenmaal binnen (heel klein is het maar), kun je kiezen (eigenlijk kun je dus helemaal niet kiezen en wil je alles) uit smaken als lavendel, rozemarijn, aardbeien met champagne, choco met basilicum, etc. De eerste twee genoemde zijn zoooo lekker!!
  Goede reis (als het weer mag) en stuur ff een kaartje!
  Liefs, Valerie

 4. Gecondoleerd Marijke met het verlies van je moeder! Op dit moment kruipt het weer weer langzaam omhoog zodat er weer ijsjes gegeten kunnen worden… mijn favoriet is ijs bij bakkerij Nijkamp in Holten (zelfs een reuzenhoorn met 8 bolletjes…). Maar Danice in Oegstgeest is dichtbij en ook lekker. Groet, ook aan Alfred, Daan

 5. Dag Marijke,

  In deze Corona lock-down heb ik het nog nooit zo druk gehad!!! Nu pas aan een reactie van jou toegekomen.
  Over ijs gesproken. Toen (20 jr. geleden ) ik in het Gooi woonde haalden we altijd in Blaricum het lekkerste ijs van Nederland. Er stond altijd een laaaange rij buiten te wachten. Alsof het nu is. Zelf hebben we ons nu op de tuin gestort.
  Rododendrons gezocht km.ers buiten ons gebied. Heel stout, maar de kwekerijen zijn open in de buitenlucht, dus wat let je. Ook de ijssalons bezocht. In Roden waren we niet super enthousiast. Leek een beetje “belegen”. Vanuit huis de meest bijzondere vogels gespot. In het bosje achter ons broedt een paartje Goudvinken. In het vogelhuisje een stelletje Bonte Vliegenvangers. Kijk maar eens op internet hoe mooi die zijn. Ook kwam de Appelvink langs en de Bonte Specht. Allemaal aangetrokken door de stilte. Van mij mag dat zo blijven. En vandaag schijnt de zon op alle wilde Akeleien die in de tuin opkomen. Elk jaar op een andere plek. Veel prachtig paars-blauw in fraai kontrast met de IJslandse oranje papavertjes. Geniet van deze mooie voorjaarstijd Marijke en ook de groeten aan Alfred.

 6. Dag Marijke,
  Wat een creatieve oplossing om toch positieve ervaringen op te doen. Heerlijk als je van ijs houdt. Ik vind het zelf altijd erg koud in mijn mond, niet fijn, behalve hoog zomer als het buiten bloedheet is.
  Gecondoleerd met het overlijden van je moeder. Ben het met je eens, niet de hele emmer; de oudjes, dementerend of niet, en andere kwetsbaren en alleenstaanden die verder niets mankeren, hebben het zwaar in deze tijd. Gelukkig is er een einde in zicht van het alleen zijn, of het verstandig is qua gezondheid is maar de vraag. Nou, ik wens je veel ijs-zoek-plezier, geniet ervan.
  Hartelijke groet,
  Agnes

 7. Hoewel bakkerij Top in Bilthoven erg lekker ijs heeft, zou ik zeker gaan voor ijs van Roberto in Utrecht! Heerlijk en veel keus!
  Met groet, Johan

 8. Wereldberoemd in het groene hart is Jansen in Boskoop. Als de zon maar even achter de wolken uitkomt lijkt het er wel een bijenkorf. In lange rijen staan de mensen geduldig te wachten. We zijn er al een tijdje niet meer geweest. Het wordt wel weer eens tijd!

 9. Wij gaan deze zomer mee om ijs te proeven.🍦
  Het lekkerste ijs hebben ze in Susteren bij de Lekkernie. Ben benieuwd of dat wordt overtroffen. 😃

 10. Hoi Marijke en Alfred,

  In Limbricht bevindt zich ijssalon De Kleine Haan… Geopend op o.a. woensdag en donderdag van 14.30-20.30 uur. Dat is toevallig… 😉

  Groeten en tot snel, Valerie

 11. Ha Marijke,

  * IJselijk mooie blog weer!
  * Ik condoleer je met het overlijden
  van je moeder.
  * Soetenso? Hoek Morsstraat, t.o. de
  Blauwpoortsbrug. Heerlijk ijs, en
  daarnaast ook nog eens schandalig
  lekkere bonbons en gebak. Als je
  man binnen jullie bestelling haalt,
  kun jij je door de ramen vergapen
  aan het (h)eerlijke handwerk!

  Enjoy!! Veronique.

  1. Hee. Roberto’s in Utrecht. Die heeft een prijzenkast waar je u tegen zegt.
   Ideaal voor een heerlijk dagje: huur een kano (oude gracht of kromme Rijn) en doe de grote route. Oude gracht, singel, griftpark, roberto’s, berenkuil, zilveren schaats en dan links, rechtdoor of rechts. Uiteindelijk kom je op de kromme Rijn (claustrofobische bruggen van 30 cm hoog) of op de singel uit(als je rechts gaat). De verhuur heeft een route kaart.

Reacties zijn gesloten.