4e Update: natuurlijke selectie

Al een paar dagen kunnen we de familie Mees niet volgen. De camera in het huisje is uitgegaan; geen WiFi verbinding meer. Het was al wel duidelijk dat het leven van de familie Mees niet over rozen ging; van de 7 eitjes kwamen er maar 5 uit. Daarbij klopte het ook niet dat ma Mees al op het eerste eitje ging broeden, terwijl dat pas moet gebeuren als alle  eitjes gelegd zijn. Het legsel was nog niet compleet; waarschijnlijk  door de hogere temperatuur in het voorjaar. De koolmeesjes hebben geprobeerd het broeden te versnellen, met het gevolg dat de laatste uitgekomen kuikens een achterstand hadden.  De kleinste vogeltjes werden geplet en konden niet genoeg voer krijgen. Deze hebben het niet gehaald. Ze werden steeds netjes opgeruimd.

Nu kunnen we de binnenkant van het huisje en de inwoners niet meer zien. De laatste beelden lieten nog één of twee jonge vogeltjes zien. Nu zien we nog wel dat pa en ma Mees naar binnen gaan, maar de herrie, het geluid van kleine vogeltjes is niet te horen. Of ze er nog zijn ……. een grote vraag! Het is wel duidelijk dat we het probleem met de camera en de verbinding moeten verbeteren. Eind augustus moet het oude mezennest maar worden schoongemaakt.

Survival of the fittest is de natuurlijke selectie die optreedt door het overleven van het nageslacht van de best aangepaste binnen een populatie. De term is bedacht door Herbert Spencer na het lezen van Charles Darwins  ‘On the Origin of Species’. Op basis van dit boek  gebruikte Herbert de biologische theorie van Darwin voor zijn eigen economische ideeën.

In 1869 gebruikt Darwin omgekeerd enkele passages van Spencer: ‘survival of the fittest’ als synoniem voor zijn eigen term ‘natuurlijke selectie.
De term ‘survival of the fittest’ wordt tegenwoordig gebruikt voor vrijwel iedere situatie waarin enige analogie is met evolutie en selectie.
Veel biologen gebruiken daarom deze term niet meer en spreken enkel van natuurlijke selectie. Voor de familie Mees is het wel een harde uitwerking van deze natuurlijke selectie 🙁

 

 

3 gedachten aan “4e Update: natuurlijke selectie”

  1. Hoi Marijke,
    In mijn werk, de plantenveredeling, wordt vaak gesekteerd naar de mooiste planten. Dat zijn vaak zwakkere planten, die het in de natuur niet zouden redden. We doen dus eigenlijk het tegenovergestelde van survival of the fittest.
    Groeten, Diony

  2. Tja… die natuurlijke selectie… bij dieren ‘in het wild’ bestaat dit nog, bij dieren die door de mens worden verzorgd, komt het al minder voor en bij de mens bestaat het bijna niet meer. Ethisch-emotioneel een heel ingewikkeld verhaal, waarvan we de afgelopen maanden weer eens duidelijk doordrongen zijn geraakt. Laten we het maar bij de meesjes houden; hopelijk komen pa en ma er samen sterker uit en kunnen ze in de toekomst hun kinderschare toch uitbreiden. Jammer dat we niet meer kunnen gluren, dat was echt heel leuk! Tot snel en liefs, V.

  3. Hoi Marijke, interessant dat ‘te vroege’ broeden, is het inderdaad een foutje, door de warmte ingegeven of natuurlijke selectie: als de eerste het haalt is de rest minder belangrijk en als niet, dan zijn er nog reserve kinderen. Volgende stap in de evolutie, oudste jongen worden vleeseters en eten jongste broers en zussen op?

Reacties zijn gesloten.