Een wonder, boven wonder

Zaterdagochtend sport ik -ijs en weder dienende- op het veld bij de Warmondse IJs- en Skeelerclub (WIJC); ook 18 december. Dat is maar 10 minuten fietsen vanaf de Leidse Gamandertuin. Na de training drinken we altijd een bakkie, de kopjes even wassen en dan weer naar huis.
Deze dag liep anders. Ik ben gebleven en heb foto’s gemaakt: de ijsmachine wordt voor het eerst getest. Het ijsmaken gaat als volgt. Eerst wordt water uit de sloot in een container gepompt die op een vrachtwagen staat. Vervolgens wordt het water vanuit de container al rijdend op de baan gesprenkeld. 
En jawel! Een paar uur later was het hele project met succes door de test gekomen. Geen gekke dingen gevonden. Wél is een foto en bericht gepubliceerd in het Leids Dagblad.

“Over een nacht ijs schaatsen. Die droom lijkt voor de WIJC waarheid te worden. Zaterdag werd een zelfgemaakte ‘ijsmachine’ getest waarmee in één koude vriesnacht de skeelerbaan in de Veerpolder kan worden omgetoverd in een spiegelgladde ijsbaan. Na de kerstdagen open, lijkt geen utopie te zijn.

De ijsmachine is bedacht en gemaakt door de Warmondse Johan Heemskerk van Heemskerk Metaalbewerking. Samen met een groep enthousiaste vrijwilligers van de ijsclub is twee maanden gewerkt aan de machine. De spuitarm van acht meter breed en de uitstroommondjes zijn op het bedrijf in de Veerpolder gemaakt. De spuitarm hangt achter een vrachtwagentje waarop een watervat op een paar pallets is gemonteerd. Door een kraan open te draaien, loopt het water naar spuitarm en belandt op het asfalt. Een dweil moet straks zorgen dat het ijs spiegelglad wordt. ,,Een eenvoudig systeem maar daar houd ik van’’, vertelt Johan Heemskerk. ,,Je gebruikt deze apparatuur als het hard vriest. Daar kan gevoelige apparatuur niet zo goed tegen.’’

Hij hoopt dat na de kerstdagen de voorspelde vorst doorzet en de ijsbaan kan worden aangelegd. ,,Heel mooi om zoveel mensen blij te maken met deze ijsbaan’’, meent de Warmonder. Ook ijsmeester Willem Leenen is gelukkig met de nieuwste aanwinst van de club. ,,Straks kun je op 1,5 centimeter ijs schaatsen. Alleen bij een lange vorstperiode zetten we dan de hele baan nog onder water.’’ Voorzitter Philip van der Post staat ook te popelen om aan de slag te gaan. ,,Na de kerstdagen daalt de temperatuur en gaan we het bij vorst uitproberen. Hopelijk mag de ijsbaan dan open want we zijn ook bezig met een ticketsysteem om te grote drukte te voorkomen. En anders is het nog een extra test.’’

….. drie dagen later ….
Woensdag 22 december ben ik weer even naar WIJC gefietst. De ijsbaan was open; er lag ijs op de baan en ik zag schaatsers.
En … de Voorzitter en de IJsmeester zagen dat het goed was.

Dat lijkt heel gewoon, maar dat is het níet!

In deze Corona tijd is het de kunst om te bedenken wat wél kan: 1. ijs maken vlakbij zee (met een gemiddeld klimaat, zeker geen landklimaat), 2. samenwerken met een groep schaats-enthousiasten, 3) met realisatiekracht. Dat vind ik mooi! De ijsmachine is een mooi lichtpunt in deze donkere dagen!
Het is een wonder, boven wonder!

 

 

 

8 gedachten aan “Een wonder, boven wonder”

 1. Hallo Marijke.

  De aanhouder wint. Wat een leuk bericht om te lezen en wat een enthousiasme en doorzettingsvermogen om dit mogelijk te maken, dit winterse plezier dat zoveel mensen even goed doet.
  Jammer van de korte duur, maar wellicht komt er nog een mogelijkheid deze winter die wat langer duurt.

  Vriendelijke groet Carin

 2. Duidelijk dat jij niet over 1 nacht ijs gaat! De aanhouder wint ( op echt heel veel gebieden!) verheug me erop om jullie snel weer in Limburg te zien!

 3. Ha Marijke,

  Een leuk ijsbericht en sowieso leuk om weer van je te horen.
  Ik ben inmidels met pensioen. Dat bevalt goed.
  Ik hoop je in 2022 weer eens te treffen.
  Een goede jaarwisseling gewenst,

  Hartelijke groeten,
  Ruud c.s.

 4. Zo leuk om jouw ervaringen te lezen, het opent de ogen weer dat er nieuwe dingen gebeuren voor iedereen, en interesse en enthousiasme het leven leuk maakt. Dank voor je geweldige visies!

  Hartelijke groet,
  Agnes

 5. Hoi Marijke,
  Leuk om het geslaagde experiment van de ijsbaan, dat je met veel enthousiasme bij ons vertelde, nu met jouw foto’s in beeld gebracht te zien.
  Het Leidsch Dagblad, dat aan dit Wonder aandacht bestede, ligt hier op jou te wachten.
  Groetjes, Carla

 6. Wat een mooi verhaal Marijke, dat kunnen we wel gebruiken in deze toch wat sombere tijd. Blijf de lichtpuntjes zien en koester ze.
  Dus wie weet wordt er binnenkort geschaatst m.b.v deze machine! Fantastisch toch?
  Groetjes Maria

 7. Hoi Marijke,
  Wat een mooi en geinig bericht. Helaas wordt het na vandaag weer te warm om te schaatsen…… maar de winter is net pas begonnen, dus wie weet.
  Met groet, Johan

Reacties zijn gesloten.