Ik doe (weer) mee!


Op 3 december a.s. is het symposium “7 Concrete lessen over Samen beslissen in de Zorg”. Na vele jaren heb ik weer een reden om naar het Koninklijk Instituut voor de Tropen te gaan; een rol …. toen als geograaf en bestuurder, nu als ervaringsdeskundige, als CVA-patient ….

Het symposium “7 Concrete Lessen voor Samen beslissen” is bedoeld voor iedereen in de zorgsector die betrokken is bij “Samen beslissen”. Voor mensen die er in de praktijk al mee te maken hebben en voor hen die zoeken naar actuele inzichten en richtingen om de informatie-uitwisseling tussen patiënt en zorgverlener beter vorm te geven. Doel is natuurlijk om de best passende zorg te bieden.

Paulien Goossens en ik verzorgen één van de 12 workshops. Daarna ben ik wel een beetje gesloopt, verwacht ik ;-). Een broodje en dan met de taxi weer naar huis, naar Leiden.

“Samen beslissen met patiënten met beperkte gespreksvaardigheden”

Zó heet onze interactieve workshop. Hoe beslis je samen met mensen die als gevolg van hun gezondheid gespreksvaardigheden moeten missen? Aan de hand van een fictieve casus wordt geoefend in het inleiden, doorvragen en afronden van een beslissingsgesprek. Het model  “Samen beslissen bij een CVA/Niet Aangeboren Hersenletsel” vormt hierbij de kapstok.

Ik heb er zin in! Ik kan misschien iets betekenen ….. meedenken ….. ook al heb ik een hersenbloeding gekregen en daar overheen een jaar geleden de uitslag Cerebrale Amyloid Angiopathie (CAA). Ik kan nog altijd wél  (creatief) denken, bouwen en netwerken :-).

Daarom -om te beginnen- wil ik niet meer  met het begrip CVA-patient worden aangeduid. Ik heb -vergelijkbaar met de golfsport en golf handicaps – een CVA-handicap, en niet meer dan dat.

Maar eerlijk is eerlijk, ondertussen ben ik tóch ook weer patient. Zeer waarschijnlijk heb ik CAA: het blijven plakken van giftig eiwit in mijn hersenen. Óf en wanneer het mis loopt weet niemand …… Als geograaf  ken ik het natuurgeweld en het mooie liedje van De Dijk “Dansen op de vulkaan”  ..

Dus leef! Ik doe (nog) mee!

 

6 gedachten aan “Ik doe (weer) mee!”

 1. Ik heb er zin in Marijke! We traden eerder samen op en ik vond het een feest.

 2. Terugkerend refrein!:

  Maar we trekken ons er niks van aan,
  We beginnen van voren af aan,
  Het is altijd zo gegaan, altijd zo gedaan….dansen op een vulkaan

  Blijf vooral dansen, Marijke…dat kun je goed!! ( en daarna met de pootjes omhoog relaxen!) knuf!

 3. Wat goed van je ! Nuttig werk.

  Ondanks dat het je veel en misschien te veel energie gaat kosten zul je er een goed gevoel aan overhouden. Wel goed rusten en herstellen de tijd erna natuurlijk.

 4. Klinkt hartstikke goed! Het doet me denken aan onze gezamenlijke presentatie van die mindmap op de lerarenopleiding 🙂 Wat had je daar iets tot de verbeelding sprekends van gemaakt! Veel plezier de 3de en ongetwijfeld zullen de deelnemers veel aan je bijdrage hebben. Blijf (mee)doen!

 5. Ha Marijke,
  Wat een geweldig vooruitzicht, het geven van de workshop 3 december op bekend terrein.
  Mijn bewondering voor jou groeit met elke blog.
  Respect!

Reacties zijn gesloten.