Montenegro

Een van de kinderen vertelde donderdag 22/8 dat hij met zijn vriendin 3 maanden gaan reizen, misschien naar Montenegro.

Die vakantiereis naar de Balkan is géén Corona-probleem voor mij, maar wél het feit dat ik al een paar weken de woorden niet meer kan “vinden”. Bovendien wist ik geregeld de betekenis van woorden en letters niet meer.

Zó had ik het nog nooit gehad. Hoe dat plots gebeurde ….. Die zondagochtend was het erg warm en we hadden niets in huis om te ontbijten. Wél koffie gedronken. Alfred is toen boodschappen gaan doen en ik ben een paar plantjes in de tuin gaan zetten, een smal plekje naast de vijver.  De kunst was om niet in het water te vallen. Ik hield me, zittend en buigend, aan paaltje vast en zette de plantjes in de grond. Toen ik weer naar boven kwam was  ik duizelig. Vlak daarna kon ik nauwelijks nog praten. Ik was zó bang ….. De dag daarna kon ik wel weer praten, maar onvergelijkbaar met wat het daarvoor was.

Het lijkt de Processie van Echternach wel …. drie stappen vooruit en twee achteruit! Het woord MONTENEGRO heb ik -met hulp van Alfred- weer “gevonden”.
Dat gaat zo:
stap 1:  neger > neg-ro > negro
stap 2: mont > mon-te > monte
stap 3: monte-negro > montenegro

Sommige woorden blijven altijd “hangen” waar je overigens niet zoveel aan hebt ….. de dompelpomp en een indiaan …. Hersenen zitten raar in elkaar; daar kom je pas achter als ze kapot zijn 🙁

Soms luister ik  zaterdags naar De Taalstaat van Frits  Spits. Soms gaat het (nog) té snel; ook gisteren. Het gesprek met Hedde Zeijlstra, hoogleraar taalkunde en grammaticatheorie in het Duitse Göttingen. Hij schreef het boek De Geniale Eenvoud Van Taal.

Hedde Zeijlstra liet zien hoe de Nederlandse spelling  is opgebouwd: uit zinnen, woorden, lettergrepen,  letters …. als een ui worden de zinnen afgepeld. Als je dat doet, is de taal eigenlijk een duidelijk en simpel systeem. Daarom kunnen kleine kinderen heel snel praten.

Eigenlijk -bedacht ik- dat ik precies andersom bezig ben; om de woorden weer te vinden. In plaats van het pellen van zinnen en woorden (van groot naar klein) kan ik het simpele duidelijke systeem van Hedde Zeijlstra gebruiken om te bouwen (van klein naar groot). Dit systeem – maar omgekeerd- helpt me met mijn afasie. Top!

Montenegro, voor mij geen vakantiebestemming, maar een goed oefen-woord!

 

9 gedachten aan “Montenegro”

 1. Hoi Marijke, wat zijn hersenen toch een rare organen he? Gelukkig is er wel steeds herstel want de leerprocessen op zich blijven gelukkig wel mogelijk. Hoop dat het nu omdraait, driestappen vooruit en weinig of geen stappen achteruit 🙂

  Groetjes,
  Agnes

 2. Hoi marijke
  Toch weer schrikken zo’n bericht van jou.
  Ik hoop (en bid) dat het weer wat beter met je mag gaan?
  Of we nu wel of niet naar Montenegro gaan. (prachtige vakantiebestemming overigens!)
  Groeten, ook aan Alfred.
  Met lieve groet, Johan

 3. Hai Marijke!
  Wat n gedoe..blijf vooral Alfred op n huizenhoog voetstuk hebben..wat heerlijk dat jij zo enorm gesteund wordt!
  We kunnen ons voorstellen dat dit weer een tegenvaller is, maar nu vooral ervan uitgaan dat jullie tuin helemaal top is ( dat was t ie eigenlijk al..!) en…misschien?: maar niet meer zo diep hurken ..vooral ZEN blijven..dat kun je zeker!!
  Dikke virtuele knuf!!

 4. Marijke, houd vol! Oefening baart kunst. Ik ben overigens als orthopedagoog benieuwd naar de schrijfmethode.

 5. dag Marijke,

  Op een heel andere manier dan jij aan het ontdekken bent, hoe je woorden kunt hervinden, ontdekte ik ooit dat het visuele geheugen én klanken een belangrijke rol spelen bij de taalontwikkeling. Ik leerde dat van Gerrit Noordzij, een beroemde letterontwerper, maar bovenal is hij een invloedrijke leraar. Hele volksstammen die de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag bezochten, bracht hij de basis bij van letters-woorden-taal. De sleutel is: inprenten. Hij ontwikkelde een schrijfmethode, die hij ook in praktijk bracht op de basisschool van het dorp aan de rivier, waar hij met zijn vrouw en kinderen ging wonen. Die schrijfmethode ligt al jaren bij mij ‘op de plank’. Ik wéét dat deze methode goed is om nieuwe Nederlanders te helpen onze lettervormen en woorden te leren. Ze zijn immers in een ander taalsysteem (visueel, klank) groot geworden. Maar ik ben gestopt om als een missionaris deze leer aan de ‘man’ te brengen. Het gekke is, dat ik me nu pas realiseer, dat de methode wellicht ook mensen kan helpen met afasie. Het opnieuw ‘inprenten’ van woorden lijkt me hierbij een rol te spelen.

 6. Wat een schrik weer Marijke, en wat mooi dat je gelijk weer overeind krabbelt en nieuwe wegen vindt om door te gaan.
  Heel veel succes en hou je optimisme!
  Liefs Maria

 7. Niet alleen Hedde, maar ook jouw positiviteit helpt jou vooruit Marijke. Een goede woordenvangst gewenst!
  Groet van Daan

 8. Als het omgekeerde jou helpt, van klein naar groot, kom jij er ook, zeker met jouw doorzettingsvermogen 😘 en trouwens: de zonnegroetjes van het KNMI (ook een mooie oefen-afkorting) uit De Bilt smaken heerlijk 😘

Reacties zijn gesloten.